In October 2015, three years after superstorm Sandy tore into Long Island, a handwritten sign was tacked to the moldering ruin of a once-lovely house on Barnes Street in Long Beach. By 2015, the badly damaged house was awaiting impending demolition, but the sign trumpeted, “WE’LL BE BACK.’’

Now, a year later, that promise has come true as Matthew and Kathleen Dwyer and their two adult children settle into their new home: the storm-inspired Sandy Cottage, designed by Bay Shore architect James Bouler.

With this, Bouler joins a handful of peers who are trying to resurrect and protect Long Island shorefront neighborhoods that were devastated by flood, wind and fire in the October 2012 superstorm. Their efforts to design houses that will withstand the wrath of nature are driven by tightened building codes and new solutions for beating the storms.

The 2,000-square-foot home was constructed according to Federal Emergency Management Agency-compliant building codes designed for floodplains and high wind in areas like the South Shore. Code requirements include 2-by-6-inch studs rather than 2-by-4 studs, large-diameter rebar reinforcement in the poured concrete foundation and steel strapping to reinforce the framework beam connections.

Building components such as impact-resistant windows, spray foam insulation, metal helical pilings and mechanical equipment for electrical and geothermal connections installed in the house’s upper reaches, out of harm’s way, provide layers of protection from the weather. There are two stories above a mandated 8-foot elevation, so that water drains before reaching the upper floors. The siding is a waterproof, maintenance-free, cement-based composite.

But the Dwyers’ newly constructed home — the prototype for the design Bouler has dubbed The Sandy Cottage — also was conceived as a green, energy-efficient replacement. “The cottage is a repository for FEMA-approved technology,” says Bouler.

advertisement | advertise on newsday

The cottage’s solar panels, installed by GreenLogic of Roslyn Heights, and its electricity-fueled heating-cooling system, by PGI Geothermal of Northport, promise near-zero electricity costs. Bouler says. “While the floor plan, size, finishes and budget are as flexible as the client requires,” Bouler says, “the style remains contemporary in order to provide the flat roof needed for its array of solar panels. The roofs on traditional-style homes are not always suitable.”

Bouler signed his first contract with the Dwyers in November 2015. The total cost for the project is $450,000, which was funded by the client’s flood insurance, New York Rising and private resources, says Matthew Dwyer, 58, director of the Nassau County Office for the Physically Challenged. The cost does not include upgrades such as solar panels, geothermal heating and cooling system and other extras.

The three-bedroom cottage is equipped with an elevator, one of the upgrades — a boon for Dwyer, who is mobility challenged. There is also an interior stairway instead of the exterior stairs often found at elevated houses — what Dwyer calls “slippery suicide stairs.” Both access the living area from the one-car garage. The amenities are both part of the client’s customized package. They cost a bit more upfront, he says, “but the overall benefits will be immeasurable.”

Two more of The Sandy Cottages, both of Bouler’s design, are in the early stages of production by contractors who worked on the Dwyer house: Eric Daly of Atlantic Beach and Ben Wagman of Long Beach.

“I’ve built over 1,000 houses in this area, and The Sandy Cottage is my favorite,” says Daly, the Dwyers’ general contractor. “As far as I know, it’s the only one with all the green features as well as the state-of-the-art technology, all in one house. It’s built to code like all the shorefront houses, and those features will keep it safe in bad weather. And although it’s small by some standards, when you walk inside into that open space, it feels huge.”

CORRECTION:  The number of bedrooms, the size of the garage, the property size and the total cost of the home were incorrect in a previous version of the story.